Våldtäkt

Trygg och professionell hjälp för brottsoffer | Stockholm 08-673 51 80 | Göteborg 031-300 05 50

Fotbollsprofil dömd för två våldtäkter

Här berättar vi ett fall som har uppmärksammats mycket på senare tid. En före detta fotbollsstjärna dömdes till tre års fängelse för två fall av våldtäkt.

 

De två våldtäkterna begicks under hösten 2018 i fotbollsprofilens bostad. Den våldtagna kvinnan var gäst hos mannen, vars fru också befann sig i våningen. Hustrun låg och sov i ett annat rum samtidigt som de båda våldtäkterna skedde. Tidigare på kvällen hade hon varit värdinna för middagen där samtliga de nämnda personerna hade deltagit.

Två gånger under natten våldtog fotbollsprofilen, som var mest känd på 80- och 90-talet, kvinnan efter att med kraft dragit ned hennes byxor. Flera polispatruller kallades till platsen under småtimmarna. Mannen greps och anhölls samma morgon. Bevisningen var stark, inte minst eftersom kvinnan hade gjort en inspelning av den andra våldtäkten. Kvinnan berättade att hon lyckades trycka på inspelningsknappen på mobilen och lade den dessutom nedåt så att mannen inte kunde se att den spelade in ljudet.

40 minuter lång ljudfil hittades

Ljudfilen som polisen hittade på telefon håller på i drygt 40 minuter. På inspelningen hörs mannen fråga om han får ge kvinnan oralsex, varpå kvinnan säger nej varje gång. Kvinnan säger dessutom ”det räcker nu” på ljudfilen.

Fotbollsprofilen har berättat att han vaknade för att gå på toaletten. Han gick därefter till sängen den där den unga kvinnan låg och sov. Mannen var klädd i morgonrock. Sedan ska mannen ha genomfört en sexuell handling som kan jämställas . Mannen ska enligt åtalet ha särat på kvinnans ben med vilja och betvingat henne med hela sin kroppstyngd.

Fotbollsprofilen hävdar att kvinnan var med på den sexuella handlingen och hon vid flera tillfällen sa att det var skönt. Han nekade därför till brott.

Kvinnan ansågs trovärdig i rätten

Tingsrätten ansåg att kvinnans uppgifter var trovärdiga och skriver även att det fanns starkt stöd i den övriga bevisningen. Man ansåg att det är bevisat att kvinnan inte deltog frivilligt och att mannen dessutom borde ha förstått det. Dessutom anser rätten att de båda våldtäkterna skedde med så pass stort mellanrum att de räknas som två separata brott. Mannen dömdes till tre års fängelse för två fall av våldtäkt. Kvinnan ska dessutom få skadestånd.

10 feb 2019