Våldtäkt

Trygg och professionell hjälp för brottsoffer | Stockholm 08-673 51 80 | Göteborg 031-300 05 50

Fotbollsprofil dömd för våldtäkt även i hovrätten

Vi har tidigare berättat om den 58-årige före detta fotbollsstjärna som dömts till fängelse för två fall av våldtäkt. Domarna har nu slagits fast i högre instans.

 

Händelsen utspelade sig när en kvinna skulle sova över hos mannen efter en gemensam middag tidigare samma kväll. Kvinnan gick och lade sig efter middagen och berättade senare att hon vaknade av att mannen låg ovanpå henne. Mannen hade en annan berättelse: han hade gått upp för att gå på toaletten och hade då upptäckt att hon var vaken och fått ett ”infall” att gå in på hennes rum. Han erkände att han och kvinnan haft sex, men att hon också hade givit sitt samtycke.

Kvinnan hävdade att mannen hade förgripit sig på henne i två omgångar. Efter det andra övergreppet hade hon lämnat bostaden och därefter larmat polisen.

Kvinnan ansågs vara pålitlig

Tingsrätten ansåg att kvinnans uppgifter var pålitliga och dessutom hade stöd av kompletterande bevisning. Bland annat fanns en ljudinspelning där hon upprepade gånger sagt nej till mannen. Detta gjorde att tingsrätten drog slutsatsen att mannen hade utfört de sexuella handlingarna och att det inte hade skett frivilligt från kvinnans sida.

Eftersom händelserna var avgränsade från varandra så bedömde tingsrätten att det handlade om två olika brott. Mannen dömdes därför till två fall av våldtäkt till tre års fängelse och 215 000 kronor i skadestånd.

Domen fastställdes i hovrätten

Mannen överklagade till hovrätten utan att vinna någon framgång. Domen fastställdes då hovrätten ansåg att tingsrätten hade gjort en korrekt bedömning av fallet.

Rätten konstaterade i domen att mannen måste ha förstått att kvinnan inte deltagit i samlaget frivilligt och han måste ha förstått redan när han kom in i rummet för att inleda den första sexakten. Han anses därför ha agerat med uppsåt under hela händelseförloppet.

Även hovrätten ansåg alltså att de båda handlingarna var så skilda från varandra att de bör ses på som två olika brott. Domen på tre års fängelse fastslogs alltså för fotbollsprofilen.

Advokater med erfarenhet av svåra våldtäktsfall
14 apr 2019