Så upptäcker du våldtäktsdroger – nya uppfinningar

Rohypnol, GHB, Bensodiazepiner och Ketamin är samtliga droger som använts i syfte att droga en person för att därefter utnyttja offret sexuellt. Våldtäktsdroger är ett vedertaget namn och ett vanligt tillvägagångssätt är att dessa droger placeras i exempelvis en drink. Då drogen sedan börjat verka så blir offret ett lätt byte.

Det svåra med exempelvis GHB är att drogen är både smak- och luktfri. Spetsas en drink med GHB så kommer offret vare sig att känna smak eller doft; det finns ingenting som röjer att medlet placerats i glaset. I den frågan har emellertid en ny uppfinning kommit in på marknaden. En uppfinning som skapar en större trygghet.

Israeliska forskare har nämligen uppfunnit en sensor som känner av om GHB - eller Ketamin - finns i ett glas. Innehållet i en drink analyseras genom att sensorn känner av drogerna. Finns det exempelvis GHB så blir den klara blandningen grumlig och fungerar direkt som en varningssignal.

Tidigare uppfinningar för att upptäcka våldtäktsdroger har inte varit tillförlitliga

Det är långt ifrån den första uppfinningen som gjorts i syfte att upptäcka våldtäktsdroger. Tidigare har uppfinningar skapats i form av både glas, sugrör och drinkpinnar som varnat för att innehållet man står inför att dricka kan vara spetsat.

Ingen av dessa uppfinningar har emellertid varit hundra procent tillförlitliga. De reagerar på vissa molekyler och det skulle vara omöjligt att skapa exempelvis en drinkpinne med kapacitet att analysera alla typer av ovan nämnda droger - på så kort tid. Förhoppningsvis kan den israeliska uppfinningen visa sig vara mer tillförlitlig och effektiv.

Rohypnol är den drog som flest relaterar till som en våldtäktsdrog. Den är svårare att upptäcka än många andra - den fungerar exempelvis inte för någon av de uppfinningar som gjorts. Men, här gjorde istället tillverkaren en insats. Det som skedde var att en molekylförändring vid tillverkningsprocessen genomfördes. Den gjorde i sin tur att en spetsad drink snabbt bytte färg till blå. En ytterst effektivt sätt att motverka våldtäkter. Rohypnol är i grunden ett läkemedel som används för att erbjuda patienter bättre sömn.

Var uppmärksam på ditt glas

Det bästa sättet att undvika att bli drabbad är att hålla koll på det egna glaset. Beställ gärna exempelvis öl i flaska så blir det lättare att försluta öppningen med den egna tummen. Har en drink stått för länge på ett bord på krogen så är rådet att den kasseras. Ta inga risker.

Till protokollet ska även adderas att många pekar på en annan drog som den vanligaste våldtäktsdrogen. Detta i form av alkohol. Att bli drogad genom en spetsad drink handlar om en försvinnande risk, de flesta fallen handlar istället om att en gärningsman utnyttjat det faktum att någon druckit för mycket alkohol.

Advokater som behärskar juridiken kring sexuella övergrepp
15 Dec 2020