Döms för våldtäkt på kollega efter sommarfest

Våldtäkter och sexuella övergrepp finns inom alla samhällsklasser och yrken. Här berättar vi om en jurist som våldtog en kollega efter en sommarfest.

 

En 30-årig jurist verksam på en advokatbyrå i Stockholm åtalades i tingsrätten för två olika händelser – en våldtäkt och ett försök till våldtäkt.

Det förstnämnda fallet utspelade sig efter en sommarfest som advokatbyrån där den åtalade mannen arbetade. Mannen, biträdande jurist, åkte hem till en nyanställd kvinnlig kollega med taxi efter festen.

Skiljaktiga historier

Vad som sedan hände efter att de kommit till kvinnans lägenhet på natten råder det delade meningar om. Kvinnan berättade att hon hade varit påverkad och gjort bort sig på sin nya arbetsplats. När festen närmade sig slutet var hon mycket berusad och hade svårt att hålla sig upprätt.

Hon kunde inte förklara varför de båda hade delat en taxi hem till hennes lägenhet. Men hon hade tagit för givet att mannen skulle åka hem till sig efter att hon hade släppts av. Enligt kvinnan hade mannen gjort närmanden redan i taxin.

Mannen vägrade att lämna lägenheten

I trapphuset ville hon inte ta en diskussion och ställa till en scen och tänkte avvisa mannen först när de var inne i lägenheten. Mannen accepterade inte hennes avvisande och blev då hårdhänt. Han drog henne i håret vilket gjorde att kvinnan blev rädd. Kvinnan hade även någon gång under natten försökt avleda mannen och även onanerat åt honom Hon var dock hela tiden tydlig med att hon inte ville ha sex med honom. Morgonen efter kontaktade hon sin pojkvän, sin chef och flera vänner. Hon hjälptes till sjukhus för en läkarundersökning.

Mannen såg helt annorlunda på det som hänt. Han hävdade att det funnits en flörtig stämning och samlaget som inträffat hade varit frivilligt, även om han hade varit lite för hårdhänt. Enligt honom slutade samlaget med att kvinnan bett honom gå och att han också hade gjort det.

Tingsrätten ansåg att kvinnans berättelse har högt bevisvärde och får stöd av bitskador och en hårtuss som hittades vid brottsplatsen. Flera personer bekräftade dessutom att hon varit chockad och uppriven efter händelsen.

Dömdes till två års fängelse

Mannen dömdes därför för våldtäkt. Rätten fann även några försvårande omständigheter: våldet, att gärningen var tidsmässigt utdragen och att den både innehöll vaginal och anal penetration. Man såg därför att två och ett halvt års fängelse var ett rimligt straff. Dock ansåg man att de men som mannen i framtiden riskerar att drabbas av i sitt yrkesutövande är ett skäl att korta straffet något. Bland annat fick han sparken från advokatbyrån och han kommer inte att beviljas inträde i advokatsamfundet. Den 30-årige mannen dömdes därför till två års fängelse och 125 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Mannen friades på den andra punkten – ett våldtäktsförsök på en annan arbetsplats – eftersom bevisningen inte ansågs hålla i det fallet.

Kunniga och erfarna advokater
5 Oct 2018