Fem män misstänkta för grov våldtäkt

Fem män häktades nyligen i en kommun i Mellansverige, misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Männen ska enligt åklagaren vara ytligt bekanta med offren.

 

De fem männen som häktats är vänner sedan tidigare och är ytligt bekant med flickan som våldtagits, en flicka i yngre tonåren från en kommun i Mellansverige. Flickan kom till Universitetssjukhuset i Örebro efter att han blivit våldtagen och det var därifrån som anmälan gjordes. Polisen kom till sjukhuset för att hämta information. Flickan åkte dock snabbt hem från sjukhuset utan några allvarliga skador, enligt uppgifter.

Fyra av de fem männen kommer från samma kommun, den femte från en annan kommun. Alla fem nekar till brott och motsätter sig häktningarna, enligt polisens talesperson i den aktuella kommunen.

Anhölls i sin frånvaro

En av männen anhölls i första skedet i sin frånvaro direkt efter att brottet begåtts, men alla fem greps senare vid en husrannsakan i en lägenhet där brottet begåtts. Samtliga männen har varit frihetsberövades sedan dess. Åtal mot männen ska vara inne senast den 4 juli, just nu är utredningen i ett inledande skede där det ska genomföras en hel del förhör och teknisk bevisning.

Särskilt grovt eller hotfullt

För att en våldtäkt ska betraktas som grov rent rättsligt ska  beaktas om våldet eller hotet varit särskilt grovt samt om fler än en person förgripit sig på offret. Hänsynslöshet är en annan faktor som brukar vara avgörande. Hot med vapen eller andra föremål som kan orsaka skada brukar också leda till att en våldtäkt klassas som grov. Förnedrande inslag eller långvarigt frihetsberövande är andra faktorer som påverkar i den riktningen. För grov våldtäkt döms till fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Advokater som står vid din sida i en svår stund
24 Jul 2019