Friad från våldtäkt efter kroppsvisitationer

Här berättar vi om ett fall där en man lurade kvinnor och tonårsflickor att han var polis och utförde falska kroppsvisitationer på dem. Mannen friades dock för våldtäkt.

 

Mannen arbetar som vårdare inom psykiatrin i Stockholm. Han åtalades vid tingsrätten för flera brott: våldtäkt, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak och föregivande av allmän ställning. Det sistnämnda handlade om att han uppgav sig för att vara polis.

Ingen penetration kunde fastslås

Enligt åtalet hade mannen utfört vad han kallade kroppsvisitationer på flera kvinnor och tonårsflickor. Detta gjorde han både i egenskap av vårdare på institutionen han arbetade och i Stockholms tunnelbana, där han uppgav att han var polis. På detta sätt tvingade han sig till att kroppsvisitera sina offer. I ett av fallen tvingades dessutom en flicka att ge honom ett urinprov medan mannen tittade på.

Enligt tingsrätten var det inte fastslaget att mannen verkligen hade penetrerat flickan och han kunde därför inte dömas för våldtäkt.

Man motiverade detta med att flickans uppgifter hade varit osäkra. Hon hade inte varit säker om han hade tagit henne på eller i underlivet och även tvekat i fall han hade stoppat in ett finger. Mannen dömdes därför endast för föregivande av allmän ställning och sexuellt ofredande.

Tvingade kvinna till oralsex

Det fanns fler offer. Ett av dessa var en kvinna som vårdades på den psykiatriska mottagningen där mannen arbetade. Han ska enligt kvinnan ha genomfört kroppsvisitationer på henne och hade dessutom försökt tvinga henne till oralsex – det lyckades han dock inte med. När kvinnan försökte larma övrig personal om övergreppet så hotade han henne bland annat med att han skulle döda henne om hon berättade för någon om vad som hänt.

Mannen dömdes därför i detta fall för sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak. Han friades dock för ännu ett åtal om ofredande och en våldtäkt.

Den 24-årige mannen dömdes till totalt ett års fängelse och fick dessutom betala 45 000 kronor i skadestånd till de tre kvinnorna.

Domen har överklagats till hovrätten.

Advokater med stor erfarenhet av svåra rättsfall
3 May 2018