Gymnasieelev dömd för våldtäkt mot lärare

Här berättar vi om ett uppmärksammat våldtäktsfall där en gymnasieelev våldtog sin lärarinna. Mannen dömdes till två års fängelse i andra instansen, hovrätten.

 

Den 19-årige mannen, bosatt i en kommun i södra Sverige begick brottet under sensommaren 2018. Brottsoffret var en kvinnlig speciallärare som haft många enskilda lektioner med mannen. Det var just i samband med en sådan enskild lektion som denna våldtäkt inträffade. I tingsrätten berättade lärarinnan om en vanlig relation mellan en elev och en lärare, men också att 19-åringen lagt till henne på bland annat Facebook och Snapchat och dessutom gett henne komplimanger, bett henne om avklädda bilder och även bett henne beskriva sin kropp på sociala medier.

Aggressiva närmanden

Vid en lektion tog 19-åringen kvinnan på låret med handen så att kjolen åkte upp. När de sedan avslutat lektionen kramade han kvinnan och tog henne på rumpan.

Efter detta så blev dock mannens uppträdande mer påstridigt och grovt. Han lyckades få lärarinnan att skicka en nakenbild och började skicka grova sms-meddelanden till henne. Han hotade bland annat att han skulle ”knulla sönder” kvinnan och dessutom hotat med att kidnappa hennes sambo.

Vid en enskild lektion så skedde våldtäkten. 19-åringen hade utan förvarning låst dörren och tagit tag i kvinnan. Därefter höll han fast kvinnan, drog ned hennes kläder och förde in fingrarna i hennes underliv trots att hon sagt nej och kämpat emot. Han höll dessutom för hennes mun. Slutligen lämnade mannen rummet efter att han tvingat kvinnan att inte berätta för någon om våldtäkten.

Mannen åtalades i tingsrätten

Mannen åtalades i Tingsrätten som ansåg att kvinnans uppgifter var tillförlitliga och hon fick dessutom stöd av både vittnesmål och dokumentation som exempelvis ett flertal Snapchat-meddelanden.

Mannen dömdes för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot. Straffvärdet var sammanlagt tre års fängelse men på grund av mannens unga ålder dömdes han till två år i fängelse. Domen fastslogs senare i hovrätten. Domen överklagades även till Högsta Domstolen, som dock beslutade att inte meddela prövningstillstånd. Källa: Dagens juridik. 

Kompetent juridiskt stöd i svåra rättsfall
9 Apr 2019