Hagamannen - ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall

Hagamannen är en av de mest uppmärksammade våldtäktsmännen i svensk brottshistoria. Här berättar vi i korthet berättelsen om mannen som satte skräck i Umeå.

 

I drygt åtta år höll den så kallade Hagamannen Umeå i ett skräcktillstånd med ett flertal brutala våldtäkter.

Hagamannen begick sina brott i två olika perioder. Mellan 1998 och 2000 begick han ett flertal våldtäkter och försök till våldtäkter i och nära bostadsområdet Haga i Umeå. Det kanske grövsta brottet begicks i mars 2000, då han våldtog och var nära att ta livet av en kvinna. 

Ett bedrägligt lugn i fem år

Från december 2000 till december 2005 så lade sig ett lugn över den norrländska staden. Polisen försökte med alla medel få fast Hagamannen som dock inte begick några brott under denna period. Men oron fanns kvar i staden, alla visste ju att Hagamannen fortfarande gick fri.

Men 10 december 2005 så återupptog Hagamannen sin brottsliga verksamhet igen, denna gång med en av de brutalaste våldtäkterna hittills. Han våldtog och var nära att ta livet av en kvinna under Tegsbron i centrala Umeå. Bland annat bet han av en bit av hennes öra. Polisens arbete för att få fast Hagamannen intensifierades nu. Tipsen strömmade in till den största utredningen i Umeås historia.

DNA-prov avslöjade mannen

20 mars 2006 förhörs en 33-årig familjefar, som blir den 777:e mannen som topsas i utredningen. När resultatet på DNA-provet var klart var Umeåpolisen säker på sin sak: Hagamannen var fast. Han anhölls inom kort, misstänkt för mordförsök, grov misshandel och flera fall av grov våldtäkt.

Mannen ställdes inför rätta och i oktober 2006 döms Hagamannen i Hovrätten till 14 års fängelse samt stora skadestånd till sina offer. Rättegångarna hörde till de mest uppmärksammade någonsin i Sverige. Hagamannen har nu erkänt samtliga de brott han dömts för, utom ett.

Frigavs 2015

Hagamannen frigavs sommaren 2015 efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt fängelsestraff. Det är det normala när en dömd person har skött sig under frigivningen. Han är dock fortfarande skyldig offren över 400 000 kronor i skadestånd.

Kompetent juridiskt stöd
5 Jan 2019