”Kulturprofilen” dömdes till fängelse för våldtäkt

I oktober 2018 föll domen i ett av de senaste årens mest uppmärksammade våldtäktsmål när den så kallade kulturprofilen dömdes till två års fängelse.

 

Stockholms tingsrätt dömde den drygt 70-årige mannen, som har nära band till Svenska Akademien för en våldtäkt som ska ha ägt rum 2011. Han var även åtalad för en annan våldtäkt som han dock friades från.

Mannen nekade till brott och ansåg att det handlade om frivilligt sex. Kvinnan hävdade att hon var öppen för sex och att det fanns en sexuell attraktion mellan dem. Sexakten inleddes också på ett ömsesidigt sätt. Så småningom så övergick det oralsex som kvinnan hade tagit initiativ till ett kraftigt våld. Hon kunde inte ta sig ur mannen stenhårda grepp och drabbades av panik.

Tvingade sig till oralsex

Tingsrätten resonerade enligt följande i sina domskäl:

"Det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har tvingat den tilltalade att utföra oralsex genom att hålla fast hennes nacke så hårt att hon inte kunde ta sig loss."

Man ansåg att det inte fanns någon bevisning som tog sikte på frågan om uppsåt. Bedömningen av mannens uppsåt görs därför utifrån mannens agerande vid tillfället för övergreppet.

Likgiltighetsuppsåt

Rätten kom fram till att mannen inte hade något direkt uppsåt att våldta kvinnan. Men hans likgiltighet inför kvinnans motstånd gör att man bedömer att han haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

På den andra åtalspunkten friades dock mannen. Kvinnan ska i detta fall ha lämnat en berättelse som ansågs trovärdig men man anser att hennes tillförlitlighet, bland annat på grund av berusning, inte var tillräcklig för en fällande dom.

Tingsrätten var enig och kulturprofilen dömdes till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan.

Advokater med lång erfarenhet av svåra rättsfall
20 Jan 2019