Kvinna dömd för falsk tillvitelse i våldtäktsfall

Här berättar vi om ett fall där en kvinna dömdes för att ha ljugit om en påstådd våldtäkt och dömdes till ett och ett halvt års fängelse för bland annat falsk angivelse.

 

Först ska vi påpeka att den här typen av fall där kvinnor ljuger om våldtäkter är ovanliga. Men då och då inträffar det sådana fall, och det kan vara av intresse att gå igenom vilka rättsliga följder det kan ge.

Den 30-åriga kvinnan anklagades i en tingsrätt i södra Sverige för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Åklagaren ansåg att hon hade ljugit genom att anklaga honom för att ha våldtagit, misshandlat och frihetsberövat kvinnan vid flera olika tillfällen. Mannen anmäldes också, för olaga hot samt övergrepp i rättssak.

Tingsrätten kom fram till att det inte gick att fastställa utom rimligt tvivel att mannen inte hade begått brotten, bland annat för att han hade saknat alibi vid det aktuella tillfället.

Överklagan till hovrätten

Åklagaren överklagade dock domen till hovrätten, som rev upp domen och dömde kvinnan på samtliga åtalspunkter. Hovrätten ansåg att det inte fanns någon bevisning överhuvudtaget som styrker de brott som kvinnan anklagat mannen för. Däremot konstaterar man att kvinna har haft anledning att känna hämndbegär mot mannen. Hon ska bland annat ha bekräftat det i flera mejl. Kvinnan själv anser att hon fått sitt mejl kapad. Dessutom ska någon olovligt ha använt hennes telefon. Hovrätten avfärdar dock dessa teorier, bland annat genom att konstatera att kvinnan även använt samma mejlkonto för att kommunicera med sin chef.

Kvinnan har låg trovärdighet, enligt hovrätten. På flera punkter, bland annat ett DNA-test, har hon beslagits med direkta lögner. Dessutom ska mannen ha hållit henne fången i mer än ett dygn vid ett tillfälle. Vittnen har dock berättat att de sett kvinnan komma till mannens lägenhet frivilligt och sedan tagit en taxi därifrån.

Dömdes till flera brott

Med detta i åtanke kom hovrätten fram till att kvinnan skulle dömas för ett flertal brott: bevisförvanskning, falsk angivelse och falsk tillvitelse.

Hovrätten skriver i sina domskäl att brottsligheten mot mannen måste betraktas som ytterst allvarlig. Han har på grund av kvinnans hämndlystenhet anklagats för mycket allvarliga men uppdiktade brott som har lett till att han bland annat varit frihetsberövad två gånger, enligt hovrätten. Man anser dessutom att stora samhälleliga resurser har lagts på att utreda brottsligheten, en utredning som dessutom försvåras mycket på grund av kvinnans bevisförvanskning.

Kvinnan dömdes därför till ett och ett halvt års fängelse och drygt 80 000 kronor i skadestånd till den nu helt friade mannen.

Kompetent och erfaret stöd i rättsfall
24 May 2018