Mannen hade varit på svensexa tillsammans med sina vänner. När den var klar fortsatte sällskapet ut på stan och hamnade på en nattklubb i centrala Stockholm. Där träffade den 38-årige mannen kvinnan och hennes kompis. Mannen var dock så pass berusad efter svensexan att han avvisades från nattklubben efter ett tag. Han tog sig då vidare till hotellsvit som sällskapet hade hyrt. En stund senare anslöt även mannens vänner och de två kvinnorna för efterfest i hotellsviten.
De andra somnade
Det övriga sällskapet somnade och mannen erkände senare att han hade samlag med kvinnan. Han berättade även att han fick stora samvetskval gentemot sin blivande fru och sin familj och därför hade avslutat samlaget.
Mannen hävdade vidare att det handlade om ett samlag som var ömsesidigt och frivilligt och att det varit kvinnan som hade tagit initiativet till att ha sex. Han påstod att kvinnan och hennes vän såg honom som en sorts trofé eftersom han snart skulle gifta sig.
Kvinnan berättade en helt annan historia. Hon hade inte samtyckt till samlaget. Tvärtom hade han tidigare på natten nekat mannen när han hade bett om en ”bröllopspresent”. Kvinnan somnade i hotellsviten för att senare vakna av att mannen tog av hennes kläder. Han påbörjade därför ett samlag som pågick i ungefär 15 sekunder.
Starkt stöd från vittnen
När fallet togs upp i tingsrätten hade kvinnan starkt stöd av vittnen som hört henne berätta om händelserna i hotellsviten. Bland vittnena fanns bland annat kvinna som också varit med på hotellet. Tingsrätten bedömde att mannens berättelse var mycket osannolik. Tingsrätten dömde därför 38-åringen till två års fängelse för våldtäkt. Han ska dessutom betala kvinnan 121 000 kronor i skadestånd.
Domen överklagades och togs upp i Hovrätten, som fastställde tingsrättens fängelsedom. Rätten ansåg att det måste ha funnits en mycket hög risk för att kvinnan inte deltagit frivilligt i samlaget och att mannen borde ha förstått det. Hovrätten framhöll att det inte kommit något som helst uttryck för frivillighet från kvinnans sida.
En nämndeman i hovrätten var dock av en uppfattning. Denne höll med om att mannen måste ha insett att det fanns en risk för att kvinnan inte ville delta i samlaget, men att åklagaren inte hade bevisat att mannen var likgiltig för det. Nämndemannen ansåg därför att 38-åringen istället skulle dömas till ett år i fängelse för grov oaktsam våldtäkt.
Andra inlägg
- Så kan du hjälpa en drabbad person
- Våldtäkter mot män ökar – stort mörkertal
- Falsk tillvitelse | Falsk angivelse
- Preskriptionstid för våldtäkt – upp till tio år
- Ökar sexualbrotten i Sverige?
- Samtyckeslagen / Vad räknas som samtycke?
- Så upptäcker du våldtäktsdroger – nya uppfinningar
- Effekter av den nya samtyckeslagen
- Antalet fällande våldtäktsdomar ökar
- Förtal att hänga ut en dömd våldtäktsman på sociala medier?