Man dömd för våldtäkt på semesterresa

Fall där unga kvinnor drabbas av våldtäkt på semesterresor uppmärksammas ofta i media. Här berättar vi om en flicka som våldtogs av en svensk man på Cypern.

 

Det hela utspelade sig i början av 2000-talet. En grupp tjejer i övre tonåren gick sista terminen på gymnasiet och ville fira den kommande studenten med en resa till Aiya Napa på Cypern. När de var på plats på det kända partystället träffade en av flickorna en 20-årig man från Sverige. De båda trivdes tillsammans och fattade tycke för varandra. Flickan bjöd därför in mannen till hennes lägenhetshotell.

Sex som snabbt urartade

På rummet så inledde de ett sexuellt umgänge, som flickan till en början säger sig ha varit med på. Mannen blev dock ganska fort allt mer aggressiv mot flickan. När flickan då ville avbryta samlaget blev mannen våldsam och höll kvar henne. Flickan blev då rädd och började spela med för att mannen skulle avbryta samlaget och gå. Efter en stund så gick mannen. När flickans vänner från gymnasiet kom tillbaka till hotellet så låg hon i badkaret. Hon berättade delar av vad som hade hänt för vännerna som tog kontakt med resebolaget via en reseledare.

En reseledare tog därefter med sig flickan till sjukhus och den lokala polisen, men där blev hon så dåligt mottagen att hon snabbt åkte tillbaka till hotellet. Hon hade då varken blivit läkarundersökt eller lämnat in en polisanmälan.

Anmälde mannen hemma i Sverige

Flickan visste dock att hon skulle bli tvungen att anmäla den 20-årige mannen när hon kom tillbaka till Sverige. Hon lade ned den använda kondomen i en plastpåse tillsammans med klänningen hon hade haft på sig kvällen då våldtäkten inträffade. Tjejgänget stötte dessutom på 20-åringen senare under semesterresan och lyckades fotografera honom.

Våldtäkten anmäldes till tingsrätten som ansåg att flickan hade lämnat en trovärdig och sammanhållen berättelse. När hon kom tillbaka till Sverige undersöktes hon av läkare och skadorna som dokumenterades stämde väl överens med hennes berättelse. Tillsammans med vittnesutsagor ansåg därmed tingsrätten att åtalet var styrkt.

Mannen dömdes till fängelsestraff

Våldtäkt är straffbart även på Cypern och därför dömdes 20-åringen för våldtäkt till ett år och tre månaders fängelse. Mannen fick dessutom betala ett skadestånd på knappt 93 000 kronor till flickan. Fallet överklagades till hovrätten, som dock inte såg någon anledning att ändra på domen. 

Kunniga och erfarna advokater
30 Sep 2018