Man dömdes för våldtäkt och kränkande fotografering

En man dömdes i höstas för våldtäkt och kränkande fotografering efter att ha filmat samtidigt som han våldtog sin djupt sovande flickvän.

 

Mannen, som är i 25-årsåldern, åtalades vid en tingsrätt i norra Sverige för ett flertal brott: misshandel, våldtäkt och kränkande fotografering. Först var mannen enbart misstänkt för misshandeln, men under utredningen så avslöjades även de andra brotten.

Kvinnan berättade att hon en morgon vaknade av att hennes pojkvän var aggressiv och högljudd. Dessutom markerade hennes hund kraftigt mot mannen genom att skälla och nafsa i hans kläder. Mannen misshandlade då både hunden och kvinna. I samband med utredningen av misshandeln så beslagtogs mannens telefon. I den hittades både filmer och bilder där mannen våldtog den djupt sovande flickvän. Detta skedde fyra månader tidigare.

Tydliga snarkningar på filmen

På filmen kan man tydligt höra att kvinnan snarkar. Kvinnan uppgav att hon sover väldigt djupt och är väldigt svår att väcka. Dessutom uppgav kvinnan att hon känt sveda i underlivet denna morgon samt att hon frågat mannen om han gjort något med henne när hon sov. Mannen hade då förnekat att han hade gjort något. Han hävdade istället att han inte förstått att kvinnan sov när han hade sex med henne.

Tingsrätten trodde inte på mannen

Med filmen som bevis trodde Tingsrätten inte alls på mannens berättelse. Tingsrätten slog istället fast att mannen hade utnyttjat henne på ett otillbörligt sätt i en särskilt utsatt situation – trötthet och djup sömn. Mannen dömdes för våldtäkt, samt även för misshandel och kränkande fotografering. Straffet fastslogs till fängelse i två år och fyra månaders fängelse samt 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades till hovrätten, som fastslog tingsrättens dom.

Källa: Dagens Juridik

Känsliga rättsfall kräver erfaren och kompetent juridisk hjälp
13 Jan 2019