Man fälld för våldtäkt – skyllde på onani

Här berättar vi om en man som friades från våldtäktsanklagelser efter att han skyllt på att han hade onanerat. Hovrätten fällde dock mannen.

 

Händelsen utspelade sig i en ort i Mellansverige för några år sedan. En kvinna var på en bar i staden tillsammans med några vänner. På natten gick hon hem tillsammans med två manliga bekanta från baren.

En av männen somnade när det kom in i lägenheten, medan den andra mannen, 30 år gammal, stannade uppe med kvinnan. Han masserade hennes axlar och de lyssnade på musik. Vad som sedan skedde råder det delade meningar om.

Kvinnan hade en annorlunda historia

Kvinnans version lyder så här: hon lade sig på soffan och somnade. Därefter ska den man som fortfarande är vaken gjort närmanden för att sedan föra in sina fingrar i hennes underliv. Därefter ska han ha fått utlösning på hennes rumpa. Detta skeende ska ha fortgått under ungefär en halvtimme. Kvinnan berättade att hon hela tiden var så rädd att hon låtsades sova.

Mannens version var helt annorlunda. Han hävdade att sperman som påträffats kunde förklaras av att han blev upphetsad och sedan gick på toaletten för att onanera. Han fick ingen utlösning men det blev ändå lite blött och kladdigt. När han sedan kom tillbaka ut i rummet blev massagen mer intim i och med att kvinnan låg på soffan – detta skulle förklara spermafläckarna på hennes kläder. De kom helt enkelt från hans kladdiga händer. Mannen åtalades i den lokala tingsrätten för våldtäkt.

"En efterhandskonstruktion från mannen"

Tingsrätten ansåg att kvinnans trovärdighet var svårbedömd medan mannens berättelse framstod som en efterhandskonstruktion. Man hävdade dock att mannens historia inte var helt orimlig, även om han inte hade berättat om den från början i utredningen. Ingenting som framkommit kunde heller motbevisa att spermafläckarna kunde ha uppstått på det sätt som mannen hade berättat om. Mannen friades i tingsrätten och domen överklagades till hovrätten.

Där lades stor tyngd kring den tekniska bevisningen kring spermafläckarna. Man ansåg det vara av stor betydelse att kvinnan hade lämnat sin redogörelse hur de hade hamnat på hennes kläder redan innan den tekniska undersökningen hade påbörjats. Hovrätten lade dessutom stor tyngd i det faktum att mannen inte kan haft de mängder sperma i handen för att orsaka de fläckar som uppstod. En av fläckarna var så pass stor som två centimeter i diameter. Av denna anledning anser man mannens historia så osannolik att man lämnade den utan avseende.

Särskilt utsatt situation

Hovrätten ansåg också att kvinna hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation eftersom hon och mannen inte hade haft sex tidigare och att hon dessutom sov från början. Därför ändrade hovrätten på tingsrättens dom och dömde mannen till två års fängelse för våldtäkt. Han ska dessutom betala 12 000 kronor i skadestånd till kvinnan. En ledamot var skiljaktig och ville fastställa den friande dom som tingsrätten kommit fram till.

Tryggt och kunnigt juridiskt stöd
14 Sep 2018