En 34-årig man åtalades hösten 2018 vid en tingsrätt i mellersta Sverige. Åtalspunkterna var delvis våldtäkt och dels oaktsam våldtäkt.
Det hela handlade om en händelse som inträffade i mannens lägenhet en natt. Mannen hade stämt träff med en kvinna via dejtingappen Tinder. Det är fastslaget att kvinnan var i lägenheten i två timmar och att kvinnan och mannen hade samlag, i övrigt går historierna kraftigt isär.
Chockades av kyss och framfusighet
Kvinnan berättade att hon chockades av att mannen, när de pratade med varandra, plötsligt kysste henne och började ta på hennes kropp. Därpå uppstod en kamp där mannen uppfattade motståndet som en ”utmaning”. Kvinnan berättade att hon kände sig rädd, men försökte ta kontakt med mannen istället för att drabbas av panik. Hon hade inga flyktvägar, mannen var dubbelt så stor och hon ville inte uppröra honom, uppgav hon i förhör. Hon försökte även skydda sitt underliv med händerna och när han försökte penetrera henne så frågade hon ”vänta ska vi inte ha kondom?”
Till slut fick hon panik när mannen tog ett hårt strypgrepp på henne. Då slutade hon göra motstånd. Mannen slutade sedermera frivilligt och hon fick sedan lämna lägenheten. Mannen nekade till våldtäkt och hävdade att det hade handlat om ett frivilligt och passionerat samlag. Han förklarade att han trodde att brottningen var ett förspel och att hon aldrig sade nej utan istället gjorde ljud av njutning. När han sedan såg en förändring i kvinnans beteende upphörde samlaget.
Dubbeltydiga signaler
Tingsrätten underströk i domen att om man vill ha sex med någon som är passiv och ger dubbeltydiga signaler så måste man ta reda på att den andra personen vill delta. Detta är en följd av lagändringen som nämnts ovan. Tingsrätten konstaterade att mannen dragit tillbaka kvinnan när hon försökt gå undan, att han tagit bort händerna från hennes underliv och fortsatt samlaget efter att hon sagt nej. Därmed ansåg rätten att mannen borde ha insett risken för att kvinna inte deltog i de sexuella aktiviteterna på ett frivilligt sätt. Dock slår man fast att han inte hade uppsåt att våldta, bland annat för att han slutade när hon slutade göra motstånd.
Tingsrätten kom således fram till att mannen hade agerat oaktsamt och dömdes därför för oaktsam våldtäkt till ett års fängelse. Han ska dessutom betala 55 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Andra inlägg
- Straffrabatt – så resonerade rätten i ett uppmärksammat fall
- Så kan du hjälpa en drabbad person
- Våldtäkter mot män ökar – stort mörkertal
- Falsk tillvitelse | Falsk angivelse
- Preskriptionstid för våldtäkt – upp till tio år
- Ökar sexualbrotten i Sverige?
- Samtyckeslagen / Vad räknas som samtycke?
- Så upptäcker du våldtäktsdroger – nya uppfinningar
- Effekter av den nya samtyckeslagen
- Antalet fällande våldtäktsdomar ökar