Våldtäkt | Falsk tillvitelse | Falsk angivelse

Sexualbrott som våldtäkt är brott som inte ses med blida ögon av domstolar. Men även falsk angivelse är ett allvarligt brott. Här berättar vi om en kvinna som dömdes till fängelse efter att på falska grunder anklagat sin ex-man för våldtäkt.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, bodde när det hela utspelade sig på ett kvinnohem. Hon anmälde vid denna tidpunkt sin ex-man för att ha dödshotat henne. Kvinnan hade fått sms av mannen, som hon vidarebefordrat till hemmets föreståndare. Detta sms hade avslutats med orden ”du är så gott som redan död, din jäkla hora”.

Påstod att hon blivit våldtagen

Vid ett senare tillfälle så hade kvinnan dessutom ringt till hemmets journummer. När polisen kom till platsen uppgav kvinnan att hon hade våldtagits av mannen, som dessutom hade tvingat henne att dricka alkohol. Hon berättade dessutom att mannen vid flera tillfällen hade tagit sig in på kvinnohemmet. Där ska han ha rispat henne i ansiktet med kniv, misshandlat henne och dessutom våldtagit henne, både vaginalt och analt.

Båda dessa händelser visade sig dock vara påhittade. När det handlade om våldtäkten och misshandeln hittade polisen sms-konversationer mellan de båda. Mannens signal kunde dock spåras till en annan ort, där han dessutom fick alibi av andra personer. Därför kunde tingsrätten enkelt konstatera att kvinnan inte hade utsatts för något övergrepp och att mannen var oskyldig. Man bedömde dessutom att de rivskador kvinnan hade var självförvållade.

Dödshotet visade sig vara falskt

Även dödshotet visade sig vara falskt, då det kom fram att kvinnan hade skrivit det själv. Mannen hade visserligen skickat ett sms till kvinnan, men när hon vidarebefordrade det till föreståndaren så hade hon själv lagt till dödshoten. Kvinnan förnekade detta, men rätten ansåg det helt osannolikt att någon annan skulle ha lagt till dödshoten.

Kvinnan åtalades därför och dömdes för tre brott:

• Falsk angivelse, eftersom hon hade polisanmält dödshotet.

• Bevisförvanskning, för det påhittade sms-dödshotet.

• Falsk tillvitelse, för lögner om våldtäkten. Eftersom det inte var kvinnan själv som anmält brottet så kunde hon i detta fall inte dömas för falsk angivelse.

I domen betonade rätten hur allvarliga dessa brott är. Bland annat för att polis och åklagare i onödan avsatt stora resurser. Dessutom hade mannen genomgått flera förhör. Kvinnan dömdes därför till sex månaders fängelse och 15 000 kronor i skadestånd till mannen. Domen överklagades till hovrätten, där domen stod fast. Skadeståndet höjdes dock till 20 000 kronor.

Kompetent juridiskt stöd i rätten
26 Feb 2018