Våldtäkt | Kvinna dömd för falsk tillvitelse och förfalskade bevis

Här berättar vi om ett fall där en kvinna förfalskade bevis och ljög för att få en man dömd till våldtäkt.

 

Dessa typer av fall är sällsynta, men emellanåt dyker det upp fall där det visar sig att anklagelser om våldtäkt är falska.

I detta fall åtalades en 30-årig kvinna från Malmö för falsk angivelse, falsk tillvitelse samt förvanskning av bevis. Enligt åklagaren hade kvinnan ljugit när hon anklagat en man för flera olika brottsliga handlingar. Han ska ha våldtagit, frihetsberövat och misshandlat henne vid ett flertal olika tillfällen. Kvinnan anmälde dessutom mannen för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Inget alibi till vissa tillfällen

För att kvinnan skulle kunna dömas så var det enligt tingsrätten ett krav att det måste bevisas att mannen verkligen var oskyldig till dessa anklagelser. Eftersom mannen inte hade något alibi till något av tillfällena så kunde det inte ställas utom rimligt tvivel att han inte hade begått brotten mot kvinnan. Tingsrätten friade därför kvinnan från anklagelserna som riktats mot henne.

Domen överklagades till hovrätten som rev upp domen och fällde kvinnan på alla åtalspunkter. Hovrätten ansåg inte att hennes anklagelser kunde styrkas. I stället pekade man på ett antal mejl där kvinna uttryckt ett hämndbegär mot mannen. Kvinnan påstod att hennes mejl hade kapats och att hon inte skrivit dessa meddelanden till mannen. Detta fann inte Hovrätten trovärdigt eftersom samma mejladress hade använts av kvinnan i bland annat kontakter med arbetsgivaren.

Undergrävd trovärdighet

Hovrätten ansåg även att kvinnans trovärdighet på ett allvarligt sätt undergrävdes av flera saker. Bland annat visade ett DNA-test att blod på en t-shirt var förfalskat. Dessutom anklagade hon mannen för att ha hållit henne fången i mer än ett dygn, något som motsades av ett flertal vittnesuppgifter.

Hovrätten kom fram till att kvinnan ska dömas för bevisförvanskning och falsk angivelse. Detta innebar också att hon dömdes för falsk tillvitelse eftersom hon också pekade ut flera personer som ska ha varit inblandade i mannens brottslighet.

"Allvarlig brottslighet"

Hovrätten skrev i sina domskäl att mannen hade utsatts för allvarlig brottslighet. Dessutom påpekar man de stora rättsliga kostnader som har uppstått för att utreda den påstådda brottsligheten. Detta har kostat samhället stora pengar. Därtill påpekade man att utredningen komplicerats på grund av att kvinnan hade förfalskat bevisning.

Hovrätten dömde kvinnan till ett och ett halvt års fängelse och drygt 80 000 kronor i skadestånd till mannen.

Källa: Dagens Juridik 

Medmänsklighet, trygghet, stöd och kompetens
29 Jan 2018