Våldtäkt | Lagstiftning världen runt

Lagstiftningen runt våldtäkt och sexuella övergrepp skiljer sig mycket i olika länder runt om i världen. I ett antal länder är våldtäkt inom äktenskapet lagligt.

 

Världshälsoorganisationen (WHO) publicerar årligen statistik på hur många kvinnor som har upplevt fysiskt eller sexuellt våld. Även UNICEF undersöker dessa frågor och enligt deras statistik har 120 miljoner kvinnor världen över varit med om påtvingat samlag eller andra påtvingade sexuella akter, inklusive våldtäkt.

Det är organisationen Equality now som år 2017 publicerade rapporten om synen på våldtäkt i 82 av världens länder. Det är experter från 82 olika länder i världen som har gått igenom lika många länders lagar kring sexualbrott.

Tillåtet inom äktenskap i flera länder

I hela tio länder är det tillåtet med våldtäkt om parterna är gifta. I åtminstone sex länder är våldtäkt förbjudet, men bara om paret har separerat från varandra.

I Singapore kan en man bara dömas för våldtäkt mot sin fru, men bara om hon är 13 år gammal eller yngre eller bor på en annan plats än mannen.

Indien har en liknande lagstiftning gällande våldtäkt. Där är våldtäkt inom äktenskapet tillåtet så länge kvinnan inte är 15 år eller yngre. Om paret har separerat kan mannen dock dömas för våldtäkt. Mannen kan dessutom dömas för grymhet mot hustrun.

Tillåtet efter puberteten i Nigeria

I Nigeria straffas inte en man för våldtäkt på sin fru om denna har nått puberteten. Detta står tydligt angivet i landets brottsbalk. Andra länder som tillåter våldtäkt inom äktenskapet ät Ghana, Indonesien, Jordanien, Oman, Lesotho, Tanzania och Sri Lanka.

I nio länder slipper mannen straff för våldtäkt om han gifter sig med offret efter våldtäkten. Dessa länder har denna patriarkala lagstiftning: Irak, Bahrain, Jordanien, Kuwait. Libanon, Filippinerna, Tunisien, Palestina och Tadjikistan.

Det ovan nämnda gäller även i Ryssland, Serbien. Grekland och Thailand. Skillnaden är dock att i dessa länder måste parterna ha befunnit sig i en sexuell relation och kvinnan måste ha varit för ung för att kunna ha visat samtycke till den sexuella handlingen.

Förlikning möjlig i många länder

I tolv länder, bland annat europeiska länder som Belgien, Kroatien och Rumänien, kan en man som har begått en våldtäkt slippa straff genom en förlikning med offret eller offrets familj.

Det finns dessutom 15 länder där man har en annorlunda syn på våldtäkt. Där ser man snarare på övergreppet som en fråga om moral.

Länderna som har denna ”hederssyn” på våldtäkter är Luxemburg, Nederländerna, Afghanistan, Peru, Singapore, Taiwan, Jemen, Belgien, Kina, Indien, Nigeria, Pakistan, Indonesien, Jordanien och Palestina.

Källa: metro.se

Advokater som står vid din sida i svåra stunder
7 Mar 2018