Man friad i uppmärksammat fall

Här berättar vi om ett mycket uppmärksammat fall där en man friades av en djupt oenig tingsrätt efter en misstänkt våldtäkt på ett hotellrum i Stockholm.

 

Fallet började när en kvinna reste till Stockholm från Örebro tillsammans med en väninna. En av orsakerna var att kvinnan i Stockholm skulle träffa en man som hon hade fått kontakt med på internet. Sent på natten så träffades de på kvinnans hotellrum, där de hade samlag. Kvinnan berättade senare att hon upplevt det hela som hotfullt och att mannen varit hårdhänt och inte slutat när kvinnan hade sagt stopp. Snarare verkade det som han hade triggats när hon hade försökt stoppa våldtäkten.

Försökte åla sig undan mannen

Kvinnan berättade även i förhör att hon hade försökt åla sig undan från mannen och få det hela överstökat. Men mannen hade då bitit henne och dragit henne i håret. Han ska dessutom ha tagit ett strypgrepp på henne.

Mannen berättade en helt annan historia om ett samlag helt utan våldsinslag. Han hade slumrat in efteråt och när han vaknade hade en väninna till kvinnan kommit in i rummet. Alla tre sov därefter tillsammans i sängen. På morgonen väcktes han av väninnan som bad honom lämna rummet.

Kvinnan sade sedan att hon varit chockad och därför låtit mannen sova kvar i rummet. Hon berättade sedan att mannen väckt henne under småtimmarna och tagit på hennes underliv en lång stund. Hon hade viskat åt honom att sluta, men han fortsatte ändå med detta övergrepp.

Väninnan bekräftade kvinnans uppgifter och förklarade samtidigt att det var en pinsam situation och att hon dessutom trodde att kvinnan skulle säga till om det var något problem.

Mannen åtalades för våldtäkt

Åklagaren åtalade inte mannen för våldtäkt i samband med det första samlaget, däremot för misshandel. Händelsen på morgonen ledde däremot till ett åtal för våldtäkt eller misshandel.

Rättens ordförande och en av nämndemännen bedömde kvinnan som trovärdighet och kom fram till att mannen skulle dömas. Rättsintyg av skador och väninnans uppgifter gjorde att de ville döma mannen till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt och misshandel. Dock ville två nämndemän fria mannen och han friades därför.

"Inget bråk eller slagsmål som en våldtäkt ska vara"

Den ena nämndemannen tyckte att det inte hade varit fråga om något bråk eller slagsmål, ”så som man tänkt att en våldtäkt ska vara”. Nämndemannen ansåg även att kvinnan själv hade kunnat ha orsakat blessyrerna. Dessutom ifrågasatte nämndemannen kvinnans val att inte försöka rymma och att hon låg kvar i sängen tillsammans med väninnan efter den misstänkta våldtäkten.

Den andra personen ansåg att kvinnans berättelse var ”naiv och inte kunde leva upp till verkligheten.

Dessa formuleringar väckte stor ilska. Domaren berättade att hon flera gånger fick förvissa sig om att det verkligen skulle stå så i domen.

Advokater med stor erfarenhet av svåra rättsfall
14 Apr 2018