Våldtäkt | Män friade för grova våldtäkter i Fittja

Här berättar vi om ett av de mest uppmärksammade fallen som gäller våldtäkt under den senaste tiden.

Fem män stod åtalade för en gruppvåldtäkt i en av Stockholms södra förorter, men samtliga friades efter att chefsrådmannen funnit åklagarens bevisning otillräcklig. Fallet har väckt stort uppseende och skapat stor debatt, inte minst med tanke på att det togs upp i Södertörns tingsrätt i svallvågorna av metoo-rörelsen.

Det hade redan tidigt rapporterats om stora brister i förundersökningen, vilket rapporterats bl a i Dagens Juridik. Detta konstateras nu även av Södertörns tingsrätt, som bland annat kallade bevisningen ”sviktande”.

Tvingades till sexuella handlingar

Enligt åklagaren ska kvinnan ha tvingats till ett flertal sexuella handlingar i ett trapphus i Stockholmsförorten Fittja under sommaren 2016. Hon ska bland annat han tvingats till orala, anala och vaginala samlag av de fem männen. Men nu frias alltså samtliga.

Domen fastslås visserligen att kvinnan haft dokumenterade skador, bland annat hudmissfärgningar och avskrapningar av hud. Sperma från flera olika män har dessutom påträffats på hennes kläder och det har varit tydligt att hon haft smärtor. Dessutom anser rätten att det står klart att kvinnan och tre av de åtalade har genomfört oralsex.

Hade narkotika i blodet

När den tragiska händelsen inträffade hade kvinnan ett flertal narkotikaklassade substanser i blodet. Tingsrätten konstaterar att hon dessutom har lämnat olika uppgifter i förhör med polisen jämfört med vad hon sagt i rätten. Hennes vittnesmål har dessutom enligt rätten innehållit en del saker som anses vara svåra att förklara. Vissa uppgifter som kvinnan har gett har dessutom varit motsägelsefulla och motbevisats av den övriga utredningen.

Rätten fastslår dock att det inte finns någon anledning att se mindre allvarligt på händelsen för att kvinnan ska ha varit narkotikapåverkad när det hände. Man fann dock trots detta att kvinnans trovärdighet var låg.

Ansågs ha bristande trovärdighet

Just denna bristande trovärdighet i kombination med en i övrigt bristfällig bevisning gjorde att rätten ansåg att det saknades tillräcklig bevisning som ger stöd för kvinnans uppgifter om vilka sorts övergrepp hon utsatts för, var de ägt rum och vilka som utsatt henne.

Alla de fem som åtalades för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt friades av dessa anledningar på samtliga åtalspunkter.

Domen kommer sannolikt att överklagas till Hovrätten, enligt målsägandens ombud.

Medmänsklighet, trygghet, stöd och kompetens
8 Jan 2018