Hovrätten fastslog fängelsedom mot jurist

En jurist dömdes till två års fängelse för våldtäkt i Tingsrätten, det har vi tidigare skrivit om här. I höstas fastslogs domen i Hovrätten.

 

Juristen, som är runt 30 år gammal, dömdes i Tingsrätten för en händelse som utspelade sig efter en sommarfest på en advokatbyrå där mannen och den våldtagna kvinnan arbetade.

Kvinnan, som var nervös och ganska berusad, åkte hem med mannen i sällskap. Hon bad honom att gå när de hade kommit in i lägenheten, vilket han inte accepterade. Han blev istället hårdhänt, drog kvinnan i håret och bet henne, något som gjorde kvinnan rädd och passiv.

Kvinnan var tydlig att hon inte ville ha sex med mannen, men försökte avleda honom med att onanera med honom. Men mannen genomförde ändå samlaget. 

När kvinnan vaknade morgonen därpå ringde hon sin pojkvän, sin chef och flera vänner och hon fick sedan hjälp att ta sig till sjukhuset för läkarundersökning.

Mannen hävdade att samlaget var frivilligt

Mannen hävdade att samlaget hade varit frivilligt och att stämningen varit flirtig hela kvällen. Enligt mannen slutade samlaget med att kvinnan sade åt honom att gå, vilket han också gjorde. Domstolen trodde på kvinnan och dömde juristen till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt.

Domen överklagades till hovrätten av åklagaren som ville att mannen dessutom skulle dömas för ett våldtäktsförsök och att straffet skulle skärpas. Mannen själv fortsatte att hävda sin oskuld och yrkade att han skulle frikännas. Hovrätten gick dock på samma linje och fastställde därmed tingsrättens dom.

Även hovrätten ansåg att kvinnan var trovärdig – även om vissa av hennes minnesbilder inte har visat sig stämma. Dessutom avvisar hon försvarets påstående att hon tagit en sömntablett i kombination med alkohol och därför skulle vara mindre trovärdig. Enlig rätten var kvinnan inte så berusad att hon saknade möjlighet att försvara sig. Detta anses dock sakna betydelse då mannen använt våld för att tvinga kvinnan till sex.

Kvinnan var trovärdig

Hovrätten ansåg att mannen till en början inte nödvändigtvis förstått att kvinnan inte ville ha sex, men att hon i ett senare förklarat att hon inte ville ha samlag med honom. När mannen senare ändå hade sex med henne räknades det som en våldtäkt – oavsett hur hon betett sig tidigare.

Hovrätten fastslog därför tingsrättens dom på två års fängelse.

Tryggt och kompetent juridiskt stöd
24 Feb 2019